Comisia de artă aprobă extinderea spațiului public la piața Headhouse

noi structuri de baldachin vor fi construite la ambele capete ale pieței, cu iluminare încorporată sub acoperiș pentru a ilumina interiorul. Mediana spre South Street va fi extinsă pentru a include spațiu verde, o bancă de cărămidă și o stație Indego (în prezent, sistemul de partajare a bicicletelor este blocat printre locurile de parcare). Mai aproape de Lombard Street, mediana va fi mărită într-o piață și va include un pavilion, o zonă de relaxare și un spațiu verde suplimentar. Vor fi instalate opt lumini suplimentare la scară pietonală, pe lângă cele două existente.

pentru toate acestea, un sfert din cele 40 de locuri de parcare vor fi eliminate. Comisarii s-au întrebat dacă un astfel de act ar provoca controverse, deoarece parcarea este a treia cale ferată atât a politicii orașului Philadelphia, cât și a designului urban.

Michael Harris, directorul executiv al districtului South Street Headhouse, i-a asigurat că planurile au fost workshopped pe scară largă cu grupuri comunitare și în apropierea vecinilor. De-a lungul anilor, multe planuri au fost plutite pentru a elimina total parcarea din piață, pe care a considerat-o o cerere nerezonabilă. Dar planul actual a oferit o cale de mijloc.

„piața nu a fost atinsă de 60 de ani”, a spus Harris. „Este urât, utilitar și nimănui nu îi place așa cum este. Ne-am uitat la parcare foarte mult, iar la orele de vârf este cu siguranță plin. Dar majoritatea timpului nu este și există o mulțime de spațiu.”

în slujba ideii de a transforma zona într-un parc, nu într-o parcare, bordura tamponată din jurul fântânii Lombard Street va fi extinsă pentru a oferi un sentiment mai mare de siguranță copiilor care se joacă frecvent în și în jurul ei.

comisarii s-au îngrijorat și de perspectiva utilizării barelor de protecție detașabile pentru parcare pentru a delimita spațiile. Harris și echipa sa propun să folosească aceste instrumente pentru a înlocui bordura de cinci picioare care se prăbușește pe mijlocul străzii 2 (Unde se află acum chioșcurile de parcare). Conform noului plan, mediana de cinci picioare ar fi eliminată,făcând ca totul să fie la nivel de bordură. Apoi ar fi instalate bare de protecție detașabile, permițându-le să fie îndepărtate atunci când blocul este utilizat pentru evenimente speciale. Harris i-a asigurat pe comisari că este necesară o cheie specială pentru a îndepărta barele de parcare și că manipularea ar fi puțin probabilă.

Harris speră că construcția pieței va începe la sfârșitul acestei luni și se așteaptă ca aceasta să dureze cinci până la șase luni. Vara viitoare, o piață mai prietenoasă cu pietonii îi va aștepta pe locuitorii și vizitatorii Queen Village.

alte elemente aprobate includ proiectarea noilor case principale ca parte a unei revizuiri a stației 5th Street a Market-Frankford line, adăugarea la stația istorică de pompieri Chestnut Hill de pe Highland Avenue și extinderea traseului râului Delaware de la Sugarhouse Casino la Penn Treaty Park.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.